JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 26 augusti 2019 VECKA 35
57 procent av de 12 miljoner falska komponenter som upptäcktes mellan år 2001 och 2012 kan hänföras till kategorin komponenter som slutat tillverkas. Siffrorna kommer från analyshuset IHS Isuppli.
Företagets statistik visar att 57 procent av de komponenter som rapporterats som falska var komponenter som slutat tillverkas och därmed inte går att köpa via de vanliga kanalerna. 6 procent gick inte att kategorisera och hela 37 procent av de falska komponenterna var produkter som fortfarande var i produktion och därmed borde kunna köpas via normala inköpskanaler.

– Somliga säger att om du undviker utgångna komponenter så eliminerar du risken att få falska komponenter. Det är inte sant av många orsaker. Bland annat så står utgångna komponenter bara för en del av förfalskningarna, det förfalskas också en hel del komponenter som fortfarande är i produktion, säger IHS Rory King i ett pressmeddelande.

– Dessutom är det tekniskt och ekonomiskt omöjligt att eliminera användningen av utgångna komponenter. Det understryker vikten av att köparna utrustar sig med rätt metoder och verktyg för att hantera både utgångna komponenter och komponenter som fortfarande är i produktion.

Särskilt militära system har mycket långa livscykler vilket skapar problem när det gäller komponentförsörjningen. Som exempel tar IHS ett sonarsystem till ett krigsfartyg där mer än 70 procent av komponenterna slutat tillverkas innan det första systemet ens installerats.

Men även lagstiftning och naturkatastrofer kan på kort tid förändra spelplanen. Till exempel fick RoHS-direktivet många tillverkare att ”städa upp” bland äldre och kanske inte särskilt lönsamma produkter.

Även jordbävningen i Japan i fjol skapade problem både kortsiktigt och långsiktigt. Förutom att en del företag tvingades ut på spotmarknaden var ett kanske mer oväntat resultat att en hel del produkter fasades ut, skriver IHS.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)