JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ja – aktivt stöd ger säkrare körning
Safer, Eurofot
Med adaptiv farthållare och kollisionsvarnare minskar en personbil risken för motorvägskollision med fordonet framför med upp till 42 procent. Det är ett av de resultat som Chalmers fått fram genom att utrusta 130 fordon med kamera och sensorer under 18 månader.
Datainsamlingen pågår fortfarande. Men resultatet av studien är redan nu enligt forskarna entydigt – de testade stödsystemen gör körningen säkrare.

– Dessutom upplever förarna en större komfort, och drygt 90 procent  känner sig säkrare med stödsystemen påslagna, säger Jonas Bärgman, forskningsledare på Chalmers.

De aktiva systemen håller ett givet avstånd till framförvarande fordon och varnar föraren om det krävs en kraftig inbromsning, samtidigt som bromsarna förbereds för en kraftig inbromsning. I sista hand bromsas fordonet automatiskt.

Varningar för ofrivilligt filbyte, trötta förare och fordon i döda vinkeln var några andra aktiva säkerhetssystem som testades. Här finns dock inte data nog för en bra statistisk analys.

Forskningscentrumet Safer analyserade 75 terabyte kördata och filmer av förare.  Filmerna har analyserats tillsammans med data från fordonens egna system, som registrerar varje rattrörelse och inbromsning.

– Totalt har data från 7 miljoner körda kilometer samlats in, vilket är enormt mycket och unikt i Europa, säger Helena Gellerman, projektledare på Safer.

– Att få veta vad förare egentligen gör när de kör bil är värdefullt, exempelvis hur mobiltelefonen används.  Denna nya metod för att studera förarbeteende är revolutionerande, och något som vi i Sverige är bland de bästa i världen på, säger Anna Nilsson-Ehle, föreståndare på Safer.

Chalmersstudien är den svenska delen av EU-projektet Eurofot som omfattar 28 parter och har pågått i snart fyra år. De svenska parterna är Safer vid Chalmers, Volvo Personvagnar, Volvo Lastvagnar, VTI och SP.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)