JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Innovationsbron stöttar mixad verklighet
Linköpingsföretaget XM Reality får 1,5 miljoner kronor från Innovationsbron i en första omgång. Investeringen görs i samband med att XM Reality lanserar sin produkt XMExpert.
XM Reality har rönt mycket uppmärksamhet på sistone för sin teknik att blandar verkliga och virtuella världar i olika grad och sedan presentera resultatet i en användares synfält, så kallad mixed reality. I våras nominerades företaget till det Stora Produktivitetspriset 2012 och nu går Innovationsbron in med miljonbelopp.

Investeringen sker i samband med att företaget ska ta sin produkt XMExpert till marknaden.  Produkten gör att underhållsingenjör – med hjälp av ett par videoglasögon och mobilt bredband – kan få hjälp i realtid av en expert på annat håll.

Experten ser samma sak på sin skärm som underhållsingenjören ser i verkligheten. Experten kan peka på saker på sin skärm och bilden av hans eller hennes händer visar sig i underhållsingenjörens bild. Båda kan prata, peka, gestikulera och visa varandra komponenter och verktyg och på så sätt lösa problem.

– Reaktionerna från marknaden visar att satsningen är helt rätt och att vår produkt fyller ett viktigt behov inom flera olika industrigrenar, säger Torbjörn Gustafsson, vd på XM Reality, i ett pressmeddelande.

Visualiseringsområdet är under stark tillväxt just nu och anses ha stora industriella utvecklings- och exportmöjligheter. Med XMExpert siktar XM Reality på exempelvis tillverknings-, fordons- och kärnkraftsindustrin.

I filmen nedan får en flygplanstekniker på plats anvisningar av en ingenjör över Internet med hjälp av XMExpert.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)