JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sju miljoner till bredband över koax

IncoaxSju miljoner till bredband över koax

Gävleföretaget Incoax, som utvecklar ett system för att distribuera snabbt bredband i flerbostadshus över det befintliga kabel-tv-nätet, tar in sju miljoner i en nyemission. Pengarna ska användas för att klara expansionen i Norden och Europa.
Incoax teknik baseras på den amerikanska hemnätsstandarden MoCA, Multimedia over Coax Alliance. I USA är det vanligt att även villor har stora koaxialnät för att distribuera tv-signalen till alla rum inklusive toaletterna. Många amerikanska hem är dessutom så stora att det är svårt att få fullgod täckning med wlan vilket skapat en marknad för just kommunikation över koaxialnät.

Utvecklingsarbetet har gjorts av Gävleföretaget Getitsafe som bland annat var med och byggde Telias publika wlan–nät kallat Homerun och Cloudnet åt brittiska The Cloud.

En av hörnstenarna i Incoax produkt är modemkretsarna som kommer från amerikanska Entropic. De är dock modifierade för att passa behoven i Europa på att hålla isär trafiken till olika abonnenter som sitter på samma kabel. Tekniken fungerar i befintliga kabeltvnät för flerbostadshus vare sig topologin är ett stjärnnät eller ett kaskadnät.

Kommunikationen sker i ett outnyttjat frekvensområde ovanför 862 MHz. En fiberanslutning från stadsnätet dras till en anslutningspunkt i fastighetens källare. Via en källarenhet vidarebefordras bredbandstrafiken genom centralantennsystemet till ett modem i varje lägenhet. Tekniken ger dubbelriktad datakommunikation på 100 Mbit/s.

Tekniken finns i dag i bland annat Stockholm, Uppsala, Lund, Linköping och Finland.

Företaget har sedan starten 2009 tagit in 20 miljoner kronor. Nu går bland andra Almi Invest och Norrlandsfonden in med ytterligare 7 miljoner kronor.

Läs en längre artikel om företaget här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)