JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ethernet i 400 eller 1000 Gbit/s – nu ska det avgöras
Tekniken är egentligen inte mogen, men storbrukarna kräver Ethernet i 1 Tbit/s. En nybildad standardgrupp ska nu avgöra om det är meningsfullt att standardisera en teknik som förmodligen få kommer att har råd med, om inte något genialt teknikgenombrott sker.
I två år har experter och kommersiella intressenter inte kunnat enas om nästa generations standard-Ethernert ska skruvas upp till 400 Mbit/s eller ända upp till 1 Tbit/s.

En ny arbetsgrupp  – IEEE 802.3 Industry Connections Higher Speed Ethernet Consensus – lovar sätta ner foten inom ett år. Det rapporterar tidningen EE Times.
 
Bandbreddskraven fortsätter att fördubblas med två års intervall, konstateras i IEEE:s senaste Ethernetrapport. Därav följer att nätverken kommer att behöva stödja 1 Tbit/s redan 2015 och 10 Tbit/s 2020.
 
– Alla är bekymrade över den tsunami av data som är på väg in, säger John D’Ambrosia, veteran i den nya standardgruppen.

Alla är eniga om att 1 Tbit/s vore det bästa nästa steget. Och superanvändare säger sig inte ens ha någon nytta av mindre. Men det finns ett stort aber – det existerar ingen rimligt kostnadseffektiv teknik för den datatakten.

Lösningen idag för att nå 1 Tbit/s är 40 stycken seriella 25 Gbit/s-kanaler eller möjligen 20 stycken på 50 Gbit/s. Men redan 16 kanaler skulle vara på gränsen, att döma av tidigare erfarenhet, bland annat för att det inte ryms nog med ben på ett chip.

– Det behövs ett fundamentalt tekniskt paradigmskifte innan vi kan nå en terabit. Inget har synts till hittills, säger John D’Ambrosia till EE Times.

Gruppens konsensus kan bli att de båda datatakterna sätts som parallella mål, liksom det blev med 40 Gbit/s och 100 Gbit/s senast det begav sig.

Inom ett år ska standardiseringsarbetet inledas, är planen, och ytterligare tre år senare ska standarden kunna vara klar. Detta är ett år kortare tid än tidigare Ethernetstandarder producerats på. För att man måste.

– Bandbreddstsunamin kommer. Jag tror alla vet det, säger John D’Ambrosia.

Gruppen har sitt första möte den 23 september i Geneve.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)