JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. LÄCKA: Nästa Intel Atom har upp till fyra kärnor
Upp till fyra kärnor och out-of-orderexekvering. Det finns i Silvermont, en ny generation av Intels cpu-familj Atom, som ska användas i pekplattor, datorer och inbyggda system.
Att nästa Atom-arkitektur var en 64-bitare vid namn Silvermont som skulle tillverkas i 22 nm – det var känt sedan tidigare.

Ett dokument har nu läckt ut från Intel och gett fler detaljer både om Silvermont, dess systemkrets Valleyview och dess plattform Bay Trail.

De läckta dokumenten visar fyra versioner av Valleyview: I för inbyggda system, T för pekplattor, D för skrivborddatorer och M för mini-PC.

Att Silvermont är out-of-order – den första Atom-kärna som är det – betyder att processorn får exekvera instruktioner i en annan ordning än den de anländer i, om lediga resurser finns och logiken inte förbjuder det.

Klockfrekvensen ska kunna gå upp 2,4 GHz. Varje kärna har 512 kbyte L2-cache.

Valleyview byter ut Imaginations populära grafikkärnor mot Gen7 – en egenutvecklad grafik som också används i pc-arkitekturen Ivy Bridge. Gen7-enheten har fyra kärnor. En mystisk detalj är att de läckta bilderna visar en liten videoavkodare från Imagination vid sidan av Gen7 – som har en egen sådan. Imaginationkärnan ska avkoda H.264, JPEG och Googles videoformat VP8.

Valleyview ska kunna avkoda 1080p-video i 60 bilder per sekund eller 2 x 30 bilder per sekund för 3d-video.

Upp till 8 GB  DDR3L-1333 eller LPDDR2-800 kan Valleyview bestyckas med. Dessutom stöds 4 PCI-Express 2-länkar, SATA 2 och USB 3.

En version av Silvermont kommer att tillverkas i utökat temperaturområde. Den har 2 SATA-portar, Gigabit Ethernet och felrättande minne (ECC).

Plattformen Bay Trail ska stödja Linux, Tizen, QNX, VxWorks, Yocto, Windows 7 och Windows 8.

Processorer kommer att finns tidigast i slutet av nästa år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)