JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Varning för färggranna mobilladdare

Varning för färggranna mobilladdare

Elsäkerhetsverket går ut och varnar för ”söta” laddare till smartmobiler. Användaren kan i värsta fall få kontakt med spänningsförande delar, hävdar verket.
Xindao, med säte i Holland och affärsidén att ta fram och tillverka produkter i fabriker i Kina, återkallar just nu en mobilladdare som i många fall har delats ut i reklamsammanhang. I detta fall handlar det om en usb-adapter som återkallas i stora delar av Europa i samarbete med de holländska myndigheterna.

I ett test hos Elsäkerhetsverket – liksom andra EU-länder – har det visat sig att Xindao-laddaren bara är en av väldigt många undermåliga mobilladdare som finns att få på den europeiska marknaden.

– Alla dessa farliga laddare är väldigt färgglada och de är lätta att använda. Men man ska inte luras av utseendet. De är inte ofarliga för det, varnar Susanne Sundström, inspektör marknadskontroll vid Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande.

Testerna visar att flera laddare har felaktiga stickproppar. Ofta har de alltför korta isolationsavstånd mellan primär och sekundärkrets, vilket gör att man får 230 V på USB-kontakten vid ett överslag.

De uppfyller inte heller kraven för hållfasthet. En del laddare är till och med gjorda i ett material som inte klarar kraven vid flamtester.

– Men det allvarligaste felet handlar om att stickproppar delar på sig när man försöker dra ut dem ur uttaget. Detta innebär att personer får direktkontakt med spänningsförande delar, säger Susanne Sundström.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)