JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norrmän växer GaAs på grafen

Crayonano Gaas grafenNorrmän växer GaAs på grafen

Billigare solceller och lysdioder, det är två tillämpningar för nystartade norska Crayonano. Företaget ska kommersialisera en ny metod att epitaxiellt växa nanotrådar av galliumarsenid på ett substrat av grafen.
– Nanotrådarna av galliumarsenid ger ungefär 30 mA/W vilket är tre gånger mer än vad som tidigare rapporterats för en enskild nanotråd av galliumarsenid. Våra trådar degraderas inte vad gäller de optiska egenskaperna, ett problem som finns när man växer dem på substrat av galliumarsenid, säger professor Helge Weman.

Det är hans forskningsgrupp vid Norwegian University of Science and Technology (NTNU) som har utvecklat en modell för att epitaxiellt växa halvledare på grafen eller andra grafitbaserade substrat genom att utgå från naontrådarnas unika geometri och kristallsymmetri. Modellen är generell och tillämpbar på alla halvledarmaterial.

Gruppen har experimentellt verifierat modellen genom att epitaxiellt växa nanotrådar av galliumarsenid på grafen. Tillverkningstekniken som användes var molekylär elektronstråleepitaxi.

Nanotrådarna visade sig vara lika stora och ha samma tvärsnitt. Dessutom har de en stark bindning till grafitytan. Eftersom trådarna växte med hjälp av gallium och inte guld finns ingen risk att halvledaren kontamineras av främmande material.

Professor Helge Weman och två kollegor startade Crayonano så sent som i juni i år för att kommersialisera tekniken som skyddas av fem patent.

Resultaten har publicerats i the American journal Nano Letters (länk).

Nanotrådar är ett hett forskningsområde och det har också skett en hel del bolagiseringar kring olika tillverkningstekniker. I Sverige finns exempelvis Glo och Sol Voltaics (länk) liksom Ecospark (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)