JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Australiska hypervisorföretaget uppköpt
Open Kernel Labs – det ledande företaget  i övergången till den nya generationen mikrokärnor baserade på L4-arkitekturen – köps av  amerikanska vapentillverkaren General Dynamics. Köpesumman avslöjas inte.
OK Labs förvandlas till en del av General Dynamics avdelning Broadband som i sin tur är ett dotterbolag till General Dynamics C4 Systems, som säljer utrustning för kommunikation – för både tal och  data –  som uppfyller fältmässiga krav och används i bland annat stridsledningssystem.

OK Labs har en produkt som låter kritiska tillämpningar samsas med öppna tillämpningar på en och samma mobiltelefon och General Dynamics ska använda OK Labs teknik för att kunna erbjuda produkter på Androidplattformar av standardtyp – telefoner, pekplattor och fordon.

OK Labs mikrokärna skapar ett extra "operativsystem" under operativsystem vilket bland annat ger möjlighet till övervakning av operativsystemet och att bygga en hypervisor – ett program som förvandlar en fysisk hårdvaruplattform till flera virtuella plattformar.

Företaget grundades som en avknoppning från australiska forskningsinstitutet Nicta i augusti 2006. I pressreleasen om köpet presenteras OK Labs som baserat i Chicago – där har företagets huvudkontor legat ända sedan april 2007.

OK labs mikrokärna tillhör en familj som kallas L4 och som skapades på 90-talet av den tyske datalogen Jochen Liedtke. Arkitekturen blåste nytt liv i konceptet mikrokärnor – minimalistiska operativsystem – efter att forskningen under några år trott att tekniken aldrig skulle kunna bli särskilt effektiv.

I Elektroniktidningen har du kunnat följa OK Labs sedan Qualcomm blev nyfiken på företagets mikrokärna i november 2005. En nyfikenhet som resulterat i att OK Labs-mjukvara idag finns i drygt 1,6 miljarder telefoner. Också ST-Ericssons mobilplattformar har använt OK Labs-mjukvara.

År 2010 skrev företagets vd, professor Gernot Heiser en artikel för oss där han berättade om den bevisat buggfria versionen av mikrokärnan.

Just nu lanseras kärnan inom fordonselektronik där den låter multimedia och instrumentbrädans funktioner hanteras av samma hårdvara som sköter fordonens grundläggande  funktioner.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)