JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intertek bygger ut ljuslabbet

Intertek bygger ut ljuslabbet

Test- och konsulthuset Intertek Semko i Kista bygger ut sitt ljusmätningslaboratorium för lysdiodsarmaturer och lysdiodslampor.
Den klassiska glödlampan är på god väg att ersättas med halogen-, lågenergi- och lysdiodslampor (länk). Det ställer tillverkare av både ljuskällor och armaturer inför nya utmaningar, som krav på elsäkerhet, EMC (elektromagnetiska störningar), ERP (energieffektivitet) och EMF (elektromagnetiska fält). Från och med 2013 måste de dessutom följa Rohsdirektivet för att produkterna ska få CE-märkas.

– Efterfrågan på provning och certifiering av LED-lampor ökar lavinartat, säger Mikael Pettersson, ljusexpert på Intertek Semko, i ett pressmeddelande.

Företagets ljuslaboratorium i Kista har under våren 2012 byggts för att klara mätning av ljusfördelning, ljusflöde och färgspektrum. Ljusfördelning mäts i alla vinklar med en goniometer medan ljusflöde och spektra mäts i en integrerande sfär. Dessutom mäts färglikformighet hos lampan så att hela ytan som belyses har samma färg.

Inom en snar framtid kommer labbet även utökas med utrustning som stresstestar lampor i syfte att bedöma lampornas livslängd som i många fall ligger över 10 000 timmar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)