JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vägs ände för IPv4 är nådd
Det råder akut brist på IPv4-adresser. Bara några få finns kvar, enligt organisationen RIPE som delar ut IP-adresser i Europa. Svenska myndigheter har förberetts under lång tid, men övergången går inte snabbt.
Det har varit känt i flera år att det är ont om Internetadresser med det nuvarande Internetprotokollet IPv4, och att den kommande version IPv6 kan råda bot på det problemet. Nu meddelar RIPE att dess sista block om drygt 16,7 miljoner IPv4-adresser börjar ta slut.

Redan i slutet av 2010 gav regeringen i uppdrag till Post- och Telestyrelsen att beskriva hur IPv6 kan införas på svenska myndigheter och andra offentliga organisationer. I samband med detta sa IT-ministern att det inte ska dröja länge innan alla svenskar är uppkopplade enbart med IPv6, men där är vi ännu inte.

– Siffror från PTS visar att övergången går långsamt. Exempelvis har endast 27 av 239 myndighetsdomäner IPv6-adresser för sina webbservrar och endast 21 av 239 myndighetsdomäner har pekare mot e-postservrar med IPv6-adresser inlagda. Vi ser detta som ett enormt problem och ser också en stor frustration över att övergången inte går snabbare, säger Peter Falck, vd på Halon Security, som utvecklar verktyg och produkter för säkert  ansluta nätverk till email och Internet.

Enligt den nationella it-strategin ”It i människans tjänst – en digitala agenda för Sverige” ska alla statliga myndigheter vara nåbara över IPv6 senast nästa år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)