JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skapar logik med vattendroppar

Skapar logik med vattendroppar

Kan vattendroppar bilda enkla logiska kretsar? Visst, det har forskare på Aalto University i Finland visat i samarbete med professor Robert Forchheimer på Linköpings universitet.
De finska forskarna har lyckats ta fram ett litet minne av vattendroppar som rör sig i mönster som bildar enkla logiska kretsar, som AND, NOT eller AND/OR (länk: Youtube).

Grunden är att små vattendroppar som färdas på en starkt vattenavstötande närmast friktionsfri yta studsar mot varandra. I ytan har forskarna skapat små rännor för att leda vattendropparna.

Om dropparna laddas med ett reaktivt ämne kan de fås att smälta samman, vilket kan leda till en reaktion av något slag. Forskarna har studerat vad som ligger bakom att dropparna studsar mot varandra samt varför de smälter samman till en större droppe.  

– Studsen behövs för att få till logiken, men i en tänkbar applikation kanske man hellre vill att dropparna ska smälta samman, säger Robert Forchheimer, som bjudits in i forskningsarbetet på grund av sitt starka intresse för udda logiksystem, i ett pressmeddelande.

Genom att kombinera dropplogik med kontrollerade reaktioner kan man programmera kemiska reaktioner och förmedla bitar av information, på samma vis som i en dator, hävdar forskarna.

– En konkret och näraliggande applikation kan vara en biosensor, exempelvis en mätsticka för självtest av den typ som finns att köpa på apoteken, säger Robert Forchheimer i ett pressmeddelande.

En artikel i ämnet publicerades nyligen i tidskriften Advanced Materials (länk). Robert Forchheimer är en  av författarna. 

Också biljardbollar, jäst (länk) och krabbor (länk) kan förmås att utföra logiska operationer.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)