JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tizen i version 2.0
Tizen

Tizen i version 2.0

Mobiloperativsystemet som sägs utmana Android – Tizen – släpps i version 2.0. Flerprocesskörning, undertexter i videofilmer, gränssnitt för batteristatus, känsla för hur skärmen är orienterad, generering av säkerhetsnycklar, effektstyrning, filöverföring – det är några av de nya funktioner som stöds eller förbättras.
Utvecklaren får nytt stöd för grafik baserad på standarden Open GL ES, och för enklare installation av plattformen över nätverk.

Källkod och utvecklingsverktyg kan tankas hem på plattformens hemsida. Styrgruppen uppmanar utvecklare att testa nyheterna och ge återkoppling.

Operativsystemet Tizen är en av flera gryende plattformar som är orienterade kring webbläsarspråket HTML, som i version 5 utökar webbläsarens funktionalitet så mycket att det närmar sig ett riktigt operativsystem, och därmed utmanar sådana.

Problemet med det nuvarande telefonoperativsystemet-för-alla – Android – är att det står under Googles kontroll. Många söker efter ett alternativ, och då är HTML5 en lösning genom att det är en öppen standard.

Tizen är liksom Android en generell plattform för inbyggda system. Exempelvis utvecklas det för att användas som användargränssnitt i fordon.

Tidpunkten för Tizens premiär närmar sig – det väntas finnas i Samsungmobiler tidigt nästa år. Då släpps också de första mobilerna under den konkurrerande HTML5-plattformen Firefox OS (Boot to Gecko).

Mer information om Tizen 2.0 finns här (länk).

Sedan i somras finns prototypmobiler som stöder Tizen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)