JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk vågkraft får pengar för att testas i Norge

Svensk vågkraft får pengar för att testas i Norge

Karlskronaföretaget Ocean Harvesting Technologies får 4,8 miljoner kronor i stöd av Energimyndigheten för sin vågkraftsteknik, som påstås kunna fördubbla energiuttaget jämfört med dagens hydrauliklösningar.
– Tack vare stödet från Energimyndigheten får vi möjlighet att demonstrera att vår teknik fungerar till havs. Testet kommer även ge oss viktig data för vidareutveckling av tekniken, säger Mikael Sidenmark, vd för Ocean Harvesting Technologies, i ett pressmeddelande

Idag används vanligtvis hydraulik för att få en jämn elproduktion ur vågor, men den tekniken kan inte ta vara på all energi som skapas då vågorna är stora. Ocean Harvesting Technologies använder  istället ett utjämningssystem – med ett lod som lagrar lägesenergi från vågorna – för att utvinna energi även ur de största vågorna. Generatorn kan således arbeta i takt med vågrörelserna.

Den svenska tekniken bedöms kunna uppnå en utnyttjandegrad på 65 procent i bra vågförhållanden, jämfört med cirka 30 till 35 procent i befintliga system.

Stödet på 4,8 miljoner från Energimyndigheten ska användas för att ta fram en prototyp som under nästa år även ska testas och verifieras vid Risör utanför Norges kust.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)