JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mentor: Samarbeta mera

Wally Rhines MentorMentor: Samarbeta mera

Varför är småföretag ofta framgångsrikare än storföretag? För att en och samma person har ansvar för hela konstruktionen medan det i storföretag är uppdelat på olika avdelningar som svartsjukt bevakar sina revir.
– Titta bara på vilka krav Qualcomm har i sina jobbannonser, säger Mentors vd och styrelseordförande Wally Rhines och visar på en skärmdump från Quacomms hemsida.

– De söker så nischade personer att det inte ens finns universitetsutbildningar som är så smala.

Som jämförelse tar han uppstartsföretag där alla tvingas göra lite av varje.

– Trots att de har små budgetar och taskiga odds lyckas de ofta eftersom de inte har den uppdelning av arbetsuppgifter som storföretagen har.

Att det uppstår problem när olika delar som hårdvara, mjukvara och mekanik ska integreras är knappast någon nyhet. Med jämna mellanrum brukar det också dyka upp lösningar på problemet, lösningar som Matlab, UML eller SySML. De adderar ett högre abstraktionslager vilket ska tillåta alla grupper att kommunicera genom att ”prata samma språk”.

– Men så fort man bryter ned det en nivå uppstår konflikter. Vi har själva erfarenhet av det med ett verktyg som hette Seamless.

Verktyget, som idag heter Codelink, används för att sänka effektförbrukningen genom att det går igenom koden och därefter förslår vilka beräkningstunga delar som kan lyftas över till hårdvara. Därmed blir det möjligt att sänka klockhastigheten på processorn vilket i sin tur sänker effektförbrukningen.

När verktyget var alldeles nytt hittade Mentor ett företag som behövde få ner effektförbrukningen i sitt system från 8 mW till under 4,5 mW. Hårdvaruteamet och mjukvaruteamet på företaget hade arbetat på uppgiften ett halvår utan att lyckas när Mentor erbjöd sig att test sitt på den tiden nya verktyg på uppgiften.

– På några timmar hade vi analyserat koden, lyft ut beräkningstunga delar och halverat klockhastigheten. Effektförbrukningen hamnade på 4 mW, bättre än vad kunden hade satt upp som mål.

På Mentor firade man framgången och började fundera hur många miljoner verktyget skulle inbringa. Men telefonen förblev underligt nog tyst.

– Efter en tid ringde vi kunden för att höra vad som hänt. Det visade sig att man inte kunde komma överens om vem som skulle äga verktyget. Skulle det tillhöra mjukvaruutvecklarna eller skulle det ingå i hårdvaruutvecklarnas arsenal?

Ingen av grupperna ville ge den andra tillgång till sin domän.

Det var en ganska dyster bild av samarbetsproblemen mellan hård- och mjukvara som Wally Rhines målade upp när han inledde företagets svenska användardag som i år enbart var en tillställning för anställda på Ericsson.

– Ericsson är lika viktigt för oss som det alltid varit, företaget har också klarat sig bra genom den senaste krisen. Jag är annars imponerad över innovationsförmågan här i Sverige, det finns många intressanta företag här. Faktum är att försäljningen i Sverige går bättre än någonsin, säger han och pekar ut genom fönstret på ett regnigt Kista.

Många förknippar säkert Mentor med verktyg för halvledarkonstruktion, och ungefär en tredjedel av omsättningen kommer också därifrån. Ytterligare en tredjedel är emulatorer som också i huvudsak används vid kretsdesign.

Men företaget har även en rad verktyg för bland annat kretskortskonstruktion, för bilindustrin och för inbyggda system.

– Vi satsade redan på 1990-talet på inbyggda system när vi köpte Microtec. Idag är det, det snabbast växande området för oss.

Den typen av verktyg har dock en helt annan prislapp än verktyg för kretskonstruktion och dessutom finns en hel del gratisverktyg.

– Även om det är open source går det att tjäna pengar. Många behöver support och ibland vill kunderna ha någon specialfunktion som inte är standard, och som vi kan tillhandahålla, säger Wally Rhines.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)