JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Amerikanska kongressen varnar för Huawei och ZTE
De två kinesiska telekomföretagen Huawei och ZTE bör inte få sälja sina produkter i USA och inte heller köpa amerikanska företag. Det slås fast i utredning som den amerikanska kongressen låtit göra och som blir offentlig idag.
Delar av den utredningen som pågått i närmare ett år släpptes till amerikanska media redan i går. Trots att företrädare för de två bolagen vittnat under ed så slår utredningen fast att de inte kunnat bevisa att de är frikopplade från den kinesiska staten.

I rapporten varnas för att de två bolagens utrustning kan användas av den kinesiska underrättelsetjänsten för spioneri. Därför bör den amerikanska staten inte använda företagens utrustning och amerikanska företag uppmanas hitta alternativ.

Dessutom anklagas de två bolagen för brott mot de amerikanska immigrationslagarna, mutor och korruption.

Rapporten är ett hårt slag för de två bolagen som på olika sätt försökt övertyga den amerikanska opinionen om att de inte är lydiga verktyg för den kinesiska staten. Bland annat har Huawei påpekat att företaget köper kretsar för mångmiljardbelopp varje år och därmed bidrar till sysselsättningen i landet (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)