JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cortex A15 i Chromebook

Samsung Cromebook Cortex A15Cortex A15 i Chromebook

Samsung Exynos 5 är den första Cortex A15-processor som dyker upp i en produkt. Den sitter i en surfdator som börjar säljas nu. Arm gör därmed en spännande inbrytning på pc-marknaden, som idag helt domineras av x86-processorer.
”Yeah! Yeah! Yeah!”, skriver nättidningen Armdevices. ”The day has come. The ARM Powered laptop revolution is here.”

Striden mellan Intel och Arm har nu på allvar nått butikshyllorna – båda har fått slutprodukter hos kända tillverkare i motståndarens revir. Denna månad släpps nämligen också de första smarttelefonerna med Atomprocessorer från en större tillverkare – en Atom-driven Motorola Razr lanseras i några länder i Europa och Latinamerika.

Bakgrunden är att det just nu avgörs om x86 eller Arm blir framtidens cpu. Plattformarna för smarttelefoner och pc konvergerar. Den förra domineras av Arm och den senare av Intel. Arm ställer upp sin familj Cortex A och Intel sin familj Atom. För varje ny generation kärnor har Arm Cortex A blivit kraftfullare och Intel Atom strömsnålare.

Samsung Chromebook finns tidigare med både Atom- och Celeron-x86-processor. Priset på den nya Cromebook är 249 dollar, 1600 kronor, mot 3000 kronor för en Atom-Chromebook.

Produkten är intressant i ytterligare två avseenden. För det första är detta första gången vi ser en Cortex A15-processor i en slutprodukt. Cortex A15 är uppföljaren till de Cortex A9-cpu:er som idag sitter i de vassaste mobilerna och pekplattorna. Samsung blev först med sin Exynosfamilj. Andra tillverkare av A15-processorer är ST-Ericsson, Broadcom, Nvidia och TI.

För det andra använder Chromebook HTML5 som plattform – det nya Java som utmanar hela linjen av operativsystem från Apple IOS till Windows.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)