JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart textil får musklerna att slappna av
Personer som har spastiska sjukdomar där vissa muskler drar ihop sig okontrollerat kan få hjälp av ett åtsittande klädesplagg med inbyggda elektroder och ledande textil. Det är företaget Inerventions som utvecklat dräkten tillsammans med forskningscentrumet för smarta textilier i Borås.
Det har länge varit känt att man kan lindra symptomen från spastiska sjukdomar genom att stimulera den muskel som sitter mittemot en spastisk muskel så att den drar ihop sig. Det får den spastiska muskeln att automatiskt slappna av. Muskler som är mittemot varandra kan inte vara spända samtidigt.

En behandling tar runt en timme och ger lindring i upp till tre dagar. Muskelstimulering har oftast skett med två lösa elektroder på vardera muskeln. Sladdarna hänger utanpå, och eftersom patienterna ofta har spasticitet i många muskler kan det bli många elektroder och sladdar samtidigt.

Inerventions har tagit fram ett baddräktslikande plagg kallat Elektrodress som består av byxa och tröja. Dressen är tillverkad av vanligt baddräktstyg med inlagda textila material som kan leda elektricitet. Inne i plagget fästs elektroder på lämpliga ställen för att ligga an mot personens kropp. Utanför plagget, i maghöjd, finns en dosa med batterier.

En terapeut placerar elektroderna på strategiska ställen i Elektrodress och programmerar sedan plagget så att användaren enbart behöver trycka på en knapp på dosan när det ska användas.

Idéen till dressen kommer från kiropraktorn Fredrik Lundqvist och dressen är utvecklad i samarbete med innovationssystemet Smart Textiles på textilhögskolan i Borås.

– Samarbetet handlar om utveckling och tester av material. Elektrodress ska sitta tajt och vara elastisk. Den ska kunna användas av patienten utan risk för ohälsa och den ska vara tvättbar. Smart Textiles har hjälpt oss mycket i arbetet med att ta fram rätt material och vårt samarbete pågår fortfarande, säger Fredrik Lundqvist i ett pressmeddelande.

Nu lanseras alltså Elektrodress på marknaden och Inerventions vill samarbeta med läkare och sjukgymnaster för att kunna göra större vetenskapliga studier kring hjälpmedlets effekt.

Enligt företaget finns minst 60 000 personer i Sverige som skulle kunna vara hjälpa av plagget.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)