JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ITU vill ladda alla it-prylar med samma adapter
Internationella teleunionen (ITU) har givit ett första godkännande till en ny standard för nätadaptrar som laddar prylar i hemmet, såsom modem, set-top-boxar, fasta telefoner och nätverk. Syftet är att minska miljöpåverkan, enligt ITU.
En global standard för att ladda apparater i hemmet – som kompletterar dagens standard för att ladda mobila enheter via USB – är vad ITU vill åstadkomma.

ITU har enats kring ett standardförslag döpt till ITU-T L.1001, vilket inte ska förväxlas med ITU-T L.1000 som är motsvarigheten för mobila enheter och som klubbades i fjol.

– Vår globala standard för telefonladdare fick ett mycket varmt mottagande från leverantörer och konsumenter och jag är säker på att den nya universella nätadapterstandarden kommer att bli samma världssuccé. Dessa standarder är viktiga för miljön genom att de markant minskar elektronikspill och utsläpp av växthusgaser, samtidigt som de sparar pengar för leverantörer och konsumenter genom effektivare användning av råvaror och energi, säger ITU:s generalsekreterare Dr Hamadoun I. Touré i ett pressmeddelande.

Den nya standarden innehåller grundläggande konfigurationer och allmänna krav på nätadaptrar och deras gränssnitt. Standarden omfattar exempelvis kabel, kontaktdon, spänning, ström, rippel, brus, energieffektivitet, säkerhet, elektromagnetisk kompatibilitet och miljöspecifikationer.

Nätadaptrar som konstrueras enligt den nya standarden omvandlar växelspänningen från väggen till en likspänning som laddar apparaterna i hemmet. På sikt säger sig ITU kunna tänka sig att även inkludera kompatibilitet med ett likspänningsgränssnitt från förnybara energikällor eller eluttag som finns i olika typer av fordon, exempelvis båtar, tåg, flygplan och bussar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)