JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Imagination köper Mips
Mobilgrafikjätten Imagination köper processor-IP-leverantören Mips. Patentalliansen Allied Security Trust (AST) köper de flesta patenten.
AST köper 498 av Mips 580 patent. De återstående 82 är ”direkt relevanta” för Mips IP-kärnor och följer med till Imagination, som också behåller en livstidslicens på de 498 patenten. Likaså får AST en begränsad licens till de 82 patenten.

AST betalar 350 miljoner dollar och Imagination betalar 60 miljoner dollar. Affären väntas vara slutförd inom första kvartalet nästa år.

Mips aktieägare får totalt 7,31 dollar per aktie, vilket är lite högre än dagskursen, men 40 procent över den börskurs som gällde den 11 april – ett datum då det utbröt ett rykte om försäljning av Mips (länk).

Brittiska Imagination Technologies är den ledande leverantören av grafikkärnor till systemkretsar för mobiltelefoner och pekplattor. Företaget kommer att fortsätta utveckla Mips arkitektur och dess ekosystem och säger sig vilja skapa en ny "branschledande kraft inom cpu-utveckling och licensiering". 

Mips har 160 anställda. Företagets risc-kärnor används bland annat i teveapparater, och -mottagare, blu-rayspelare, hemmaroutrar och wifibasstationer.

I somras lanserade företaget tre cpu-familjer – M, I och P – som symmetriska utmanare till brittiska Arms – huvudkonkurrentens – tre familjer A, R och M (länk).

Arm håller på att bli en de facto-standard på flera elektronikområden. A-familjen dominerar som cpu i smarttelefoner och M-familjen utmanar åttabitarsprocessorer i snåla system. En framtida fördel för Mips är att det haft en 64-bitarskärna sedan 1999 medan Arm nyss lanserat sin första.

AST är en sorts ”allians mot patentstämningar”. Stiftelsen förvaltar sedan 2007 en patentportfölj som används defensivt – aldrig offensivt – vid patentstämningar mot de 26 medlemsföretagen. Brand de grundande medlemmarna finns Ericsson och Google. Finansieringen kommer från medlemmarna och från handel med patent.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)