JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Världens minsta spektrometer är redo för tillverkning

Världens minsta spektrometer är redo för tillverkning

Svenska Serstech har utvecklat en handhållen spektrometer som sekundsnabbt kan identifiera  sprängmedel, spåra droger i piller, analysera vätskor och spåra oönskade ämnen i livsmedel. Efter en lyckad nyemission som dragit in tre miljoner kronor är det dags för nyanställning och produktion.
Lundaföretaget Serstech – grundat för sex år sedan – har genom åren utvecklat en spektrometer tillsammans Danmarks tekniska universitet. Redan från början var tanken att analysatorn ska sitta i en nätt enhet som kan användas för att detektera främmande ämnen, exakt var och hur var däremot inte utstakat.

– Vad vi vet har vi utvecklat världens minsta och mest kostnadseffektiva spektrometer. Det gör oss konkurrenskraftiga. Vår tanke är att nå ut brett till polis och tull, som ska kunna ha råd att köpa flera enheter. Likaså fungerar det väl att använda analysatorn vid kvalitetskontroll av råvaror inom tillverkningsindustrin, säger Peter Höjerback, vd på  Serstech.

Han berättar att företaget just avslutat en övertecknad nyemissionen som dragit in tre miljoner kronor – pengar som banar väg för en efterlängtad tillverkning. Samtidigt planerar företaget att fördubbla antalet anställda, från dagens tre till sex.

– Vi vill anställa en person på optiksidan, en programmerare och en matematiker, säger Peter Höjerback.

Tekniken som används – kallad Raman-spektroskopi – bygger på att alla ämnen avger ett svagt men unikt spektrum när de belyses med en laser med en given våglängd, den så kallade Ramaneffekten. Tekniken som Serstech utvecklat kan förstärka molekylens "fingeravtryck" samt kombinera förstärkningen med en tillförlitlig, noggrann och snabb mätmetod.

Genom att hela instrumentet är byggt kring ett chip och skräddarsytt i alla hänseenden kan det göras väldigt kompakt – inte större än en vanlig  mobiltelefon.

– Just håller vi på att ta beslut om var tillverkningen ska ske. Vi väljer mellan två stora elektroniktillverkare som ska tillverka här i Sverige, säger Peter Höjerback.

I en första sväng ska ett tiotal enheter tillverkas. Planen är att de ska finnas framme om cirka ett halvår. Därefter ska de utvärderas och kanske måste några justeringar göras.

– Vi räknar med att vara klara att börja tillverka större volymer till hösten nästa år. Hur stora volymer det rör sig om beror på efterfrågan, säger Peter Höjerback.

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, är en av företagets kunder som följt utvecklingen genom åren och även varit med i arbetet att förfina tekniken.

Serstech är ett Ideonföretag, med bas  i Lund. I fjol omsatte företaget cirka 4,5 miljoner kronor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)