JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. VoLTE slukar batteritid vid samtal
Det är ingen nyhet att VoLTE (Voice over LTE) – en ny IP-telefonistandard för smartmobiler och surfplattor i LTE-nät – har stött på motstånd från många håll. Nu rullas en studie ut som säger att tjänsten halverar batteritiden i smartmobiler då den används för röstsamtal.
Med VoLTE får mobiloperatörerna större makt över tjänstemarknaden, vilket ogillas av många (se länk). Nu visar en studie från analysfirman Mertrico Wireless, nyligen köpt av Spirent Communication, att VoLTE formligen suger batteriladdning.
 
I studien har en icke namngiven amerikansk operatör jämfört samtal i ett CDMA- och VoLTE-nät. För uppdraget användes en mobil som både stödjer CDMA- och VoLTE-samtal.

– Mobilens uppskattade batteritid minskade med 50 procent, eller cirka 252 minuter när röstsamtalen gick över LTE-nätet istället för CDMA-nätet, skriver analytiker Ardeshir Ghanbarzadeh i rapporten.

I rapporten konstateras att effektförbrukningen i medel låg på 680 mW vid CDMA-samtalet, medan den hoppade upp till hela 1 358 mW vid samtal över VoLTE.

Å andra sidan visade det sig att VoLTE mer effektivt om man samtidigt talar och surfar med mobilen. Vid ett sådant scenario drog CDMA-samtalet en medeleffekt på 3280 mW, medan VoLTE drog 2915 mW, alltså 11 procent mindre.

– Orsaken är troligen att enbart LTE-radion används vid VoLTE, medan både CDMA- och LTE-radion används i det andra fallet, skriver Ardeshir Ghanbarzadeh.

Ett tydligt budskap i rapporten är att framtida smartmobiler som stödjer VoLTE-samtal måste  optimeras bättre vad gäller strömförbrukning för att man ska nå taltider som motsvarar dagens 3G-terminaler.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)