JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. LCD-skärm i kontaktlins om några år

IMEC contact lens LCDLCD-skärm i kontaktlins om några år

En LCD-skärm liten nog att kunna bakas in i en kontaktlins. Det har det belgiska forskningsinstitutet Imec tagit fram. Omgivningen kan se skärmen, men den är ur fokus för bäraren.
Om några år hoppas Imec att skärmen är mogen för användning. Till exempel för att begränsa ljuset till en patient med en skadad iris. Eller för att ge bäraren en dynamisk ögonfärg, eller adaptiva solglasögon.

Skärmen har tagits fram på Imecs laboratorium på Universitetet i Gent, Belgien.

Prototypen har bara ett segment, ett dollartecken. Men enligt Imec ska det med samma teknik gå att bygga matrisskärmar med många punkter  vilket skapar möjligheten att överlagra en bild i synfältet.

Där finns dock ett problem – linsen är ur fokus för bäraren. Imec undersöker om det är möjligt att tricksa sig runt det problemet.  

Det finns LED-baserade skärmar för linser, men de kan enligt Imec till skillnad från LCD-skärmen inte utnyttja hela linsytan.

Dollargrin

Den stora tekniska utmaningen var att konstruera ett mycket tunt, sfäriskt krökt substrat som klarade sig helskinnat genom tillverkningen. De ledande polymererna i skärmen är av en ny sort.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)