JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mips får virtualisering och vektorberäkningar
MIPS R5Amerikanska Mips släpper en ny arkitektur för sina MIPS32-, MIPS64- och microMIPS-kärnor med virtualiseringsstöd i hårdvara och simd-instruktioner.
I den nya arkitekturen – som heter R5 – kan CPU:er styckas upp i separata virtuella CPU:er med vattentäta skott mellan sig. Virtualisering används för konsolidering – gratis nya kärnor – och säkerhet – den ena virtuella kärnan kan köra en bank-app medan den andra surfar på det vilda Internet. En annan populär option är att blanda program med och utan realtidskrav på samma processor.

Mips pekar på möjligheten att utnyttja virtualisering för konsolidering i systemkretsar. De innehåller ofta kärnor med olika specialiteter. Några av dem kan kanske smältas samman till enkel- eller multikärnor och delas upp virtuellt i stället.

Hårdvarustödet betyder att operativsystemen inte behöver modifieras för att kunna köras virtuellt. Det minskar också prestandaförlusterna, som enligt Mips blir i det närmaste obefintliga.

Mips diskuterar med flera tillverkare av hypervisorer – den mjukvara som faciliterar virtualiseringen – om stöd för Mips. Operativsystemsmakarna Sysgo, Green Hills Software, Express Logic och Mentor Graphics gör tummen upp för R5.  

Mipskunden Cavium har redan idag ett inkompatibelt hårdvarustöd för virtualisering i processorfamiljen Octeon, men man kommer att byta till Mips version i Octeon III.

Konkurrenterna Arm och PowerPC har stöd för virtualisering sedan tidigare.

Dagens 32-bitars vektorinstruktioner (simd, single instruction multiple data) i Mips signalkärnor är inte kompatibla med de nya, som gör sina beräkningar på 128-bitarsord packade med  fix-, flyt- och heltal av olika längder. Operationerna är definierade mot 32 stycken 128 bitarsregister och stöder användning med parallella trådar.

Ytterligare vissa funktioner – som flertrådning och DSP - inkorporeras i R5 efter att tidigare ha varit tillägg.

Nätverksprocessortillverkarna Broadcom och Cavium gör tummen upp för R5 i nyhetens pressrelease. Det gör även kinesiska Ingenic, som tillverkade Mipsprocessorn i den första pekplatta som stödde Android 4.0. Ingenic tycker att vektorinstruktioner i approcessorer för mobiler låter som en mycket bra idé.

– Vi tror det kommer att bli allt viktigare som stöd för multimediatillämpningar, säger företaget.

Mips har ännu inte släppt några R5-kärnor. Dagens kärnor använder R3. Någon R4 finns inte eftersom fyra är ett oturstal i Asien.

– Fyra är associerad med döden. Går du in i en hiss, kan du ofta se att våning fyra saknas, säger Mark Throndson till Elektroniktidningen.

Processorer som utnyttjar nya arkitekturdetaljer kommer att släppas under nästa år.

Mips håller på att säljas. Israeliska Ceva och brittiska Imagination bjuder.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)