JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tredje generationens Legorobot

mindstorms ev3Tredje generationens Legorobot

15 årsfirande Legoroboten Mindstorms kommer i en ny version som ska vara enklare än någonsin att programmera. Bland annat kan man programmera den utan någon extern dator och den fungerar också ihop med smartmobiler.
Lego Mindstorms lanserades 1998 och kan bäst beskrivas som en datorstyrd legosats som används för att bygga olika typer av robotar. Byggklossarna är sensorer, motorer och ett programmerbart styrsystem. 2006 kom en förbättrad version kallad NXT där styrsystemet fått en 32-bitarsprocessor och ett grafiskt programmeringsgränssnitt baserat på Labview från National Instruments (länk).

Nu är det dags för nästa steg. Förutom att minnet är större och processorn kraftfullare frigörs roboten från datorn som hittills använts för att skapa programmet som sedan laddats ned till roboten. Den som vill kan nämligen programmera roboten direkt på den nya centralenheten. Roboten har också fått stöd för iOS och Android.

Det finns också en ny infraröd sensor som bland annat ska göra det enklare för roboten att interagera med människor och andra robotar.

Satsen innehåller instruktioner för hur man sätter ihop 17 olika typer av robotar inklusive Everstorm en Mohawkliknande robot som kan skjuta iväg små kulor. Spiker är en skorpionliknande robot som söker efter en IR-källa som den kan sticka, medan Reptar är en robotliknade orm som kan slingra sig fram och hugga.

För den som hellre vill bygga en egen robot har Lego adderat hjälpmedel från Autodesk som gör det enklare att bygga tredimensionella strukturer.

Priset på nya Mindstorms är satt till 349,99 euro men den som vill lägga vantarna på en sats får ge sig till tåls till hösten.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)