JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skånska app-industrin kartlagd
På några få år har en helt ny bransch med över 500 sysselsatta skapats i ”mobile valley” runt mobilklustret i Lund och Malmö. Och den nya app-industrin fortsätter att växa med rekordfart. Ytterligare hundra nya jobb väntas i år.
Det är Sydsvenskan som kartlagt den skånska app-industrin och i dagens tidning listar 33 stycken bolag – från stora företag som HiQ, Cybercom, Jayway, Mobenga och Tactel till nystartare som Tunaspot, Scantags, Medicore och Foap.

Ladda ned hela reportaget och sammanställningen här. (länk)

Av närmare fyrtio tillfrågade bolag med fokus på appverksamhet svarar fler än trettio att de tänker anställa och utöka i år. Sydsvenskan summerar nyanställningsplanerna till uppemot hundra nya jobb.

Malmö Yrkesskola har en ettårig programmeringsutbildning som kallas Appskolan. Den har funnits sedan hösten 2010.

– Det vi gör tillhör tveklöst framtiden. Bevisligen säljs det ju hur många smarta mobiler och datorplattor som helst och alla är fyllda med appar. Men samtidigt är marknaden diffus. Ingen vet ju vilka förändringar det här kommer att innebära, säger Martin Giselsson, student i mobilprogrammering på Malmö Yrkeshögskola, till Sydsvenskan.

De nya appföretagen är ofta små med få anställda. De förlitar sig på frilansar och underleverantörer för specialjobb eller stora projekt. Även om situationen just nu är närmast överhettad är förändringshastigheten i branschen för hög för att någon ska våga lita på att mattan ligger utrullad.

Förebilden för många är Malmöföretaget TAT som köptes upp av kanadensiska RIM/Blackberry.

– Mystiken runt företagandet försvann där. Vi såg ju att steget från att vara en ung utvecklare som jobbar med kod i en liten skrubb till att bli ett etablerat framgångsrikt aktiebolag inte behövde vara så stort. Kunde de lyckas kunde också vi, säger Andreas Alptun på det lilla företaget Appbyrån, som han driver tillsammans med sin fru Viktoria Blomberg Book.

Här är 33 skånska företag som hängt på den nya industri som skapades när Apple för sex år sedan lanserade sin första Iphone och de första apparna.

Appbyrån, Appcorn
Binary Peak
Color Monkey, Combain Mobile, Commind, Chrunch Fish, Cybercom
Do-Fi.se
Extransit
Fivestarday, Foap
Good Old
HiQ Skåne
Illusion Labs
Jayway
KAN
La Petit Garcon
Magisty, M Blox, Mediocre, MM3, Mobenga
Propeople, Purple Scout
Raviteq
Saguru, Scantags, Softhouse, Svep Design Center
Tactel, Tunaspot
Us Two Studios
Viatact, Videocent, Vitamin SE Media, Webworks

Yngst i gänget är Tunaspot som startade förra året. Året innan kom Foap, Medicore, Saguru och Scantags.

Största vinsten förra året gjorde Illusions Lab med 18,8 miljoner, följt av HiQ Skåne med 10,9 miljoner, KAN med 8,5, Jayway med 8 och Mobenga 7,6 miljoner kronor.

Fyra företag har mer än 100 anställda i Skåne – Cybercom, HiQ, Softhouse och Jayway.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)