JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson spänner musklerna i Barcelona
LTE-Advanced med 1 Gbit/s, ett radiohuvud med integrerad antenn för 4x4 mimo och en mikrovågslänk för 60 GHz-bandet. Det är några av nyheterna som telekomjätten Ericsson kommer att visa upp i sin 6000 kvadratmeter stora monter på mässan Mobile World Congress i Barcelona om en vecka.
Tillsammans med Qualcomm har Ericsson tagit fram en demonstration som ger upp till 1 Gbit/s i överföringshastighet. Det är ungefär åtta gånger mer än vad man kan hitta i dagens nät och i paritet vad optiska nät ger till konsumenter. I ett LTE-nät delas dock datahastigheten av alla användare inom cellen.

Demonstrationen bygger på Release 10 av LTE-standarden, som en del operatörer kommer att börja använda i år. I Release 10 är det möjligt att nyttja frekvensband som ligger intill varandra.

För att nå 1 Gbit/s har Ericsson satt ihop ett system med åtta kanaler, så kallad 8x8 Mimo, som just nyttjar möjligheten att använda band som inte ligger intill varandra.

Ericsson har också lyft prestanda i den kombinerade antennen och radiohuvudet kallat Air (Antenna Integrated Radio) som lanserade i fjol. I år kommer den med 4x4 Mimo vilket ska ge 70 procent högre kapacitet och upp till 25 procent bättre inomhustäckning. Dessutom klarar Air 32, som nykomlingen döpts till, flera samtidiga frekvensband vilket halverar behovet av hårdvara på sajten.

Den nya mikrovågslänken är inte större än en handboll och visades upp som ett koncept förra året. Nu är det en färdig produkt som hunnit testas av de första kunderna. Länken arbetar på 60 GHz-bandet och kopplar upp små radiohuvuden eller basstationer i stadsmiljö till internet.

Normalt arbetar den här typen av länkar med fri sikt mellan sändare och mottagare men i Ericssons tappning har den nästa lika lång räckvidd även när signalerna tvingas studsa på hus eller gator för att komma fram.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)