JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Huawei-offensiv i Europa

Huawei-offensiv i Europa

Kinas största telekomföretaget Huawei håller på att rekrytera för fullt i Europa samtidigt som de europeiska konkurrenterna Ericsson, Alcatel-Lucent och Nokia Siemens Network skär ned.
Huawei, med bas i Shenzen i Kina, kommer att anställa 5 500 personer i Europa de närmaste fyra-fem åren, enligt ett nyhetstelegram från Bloomberg.

Det gör att Huawei kommer att ha 13 000 anställda i Europa, inte långt från det antal som Ericsson, världens största telekomföretag, har i Sverige.

Huaweis vd Ken Hu talade vid en konferens i Paris i går och sa att han spådde en kraftig ökning av efterfrågan på kapacitet i mobilnäten i Europa i takt med att smarta mobiler blir allt billigare och antalet användare av smarta mobiler ökar.

Huawei växte förra året med 20 procent i Norden. Bland annat öppnade företaget ett forsknings- och utvecklingscenter i Helsingfors med fokus på mjukvaruutveckling för smartmobiler.

Huawei har sedan tidigare ett utvecklingscenter i Kista med fokus på design av mobil infrastruktur, algoritmer och strategisk teknikutveckling.

Huawei har tagit hem flera stora kontrakt i Europa på senare tid, bland annat från italienska Wind som lägger 500 miljoner euro de närmaste fem åren på att uppgradera sitt mobilnät.

Och i Sverige fick Huawei uppdraget att uppgradera nätägaren 3GIS rikstäckande 3G-nät.

Samtidigt som Huawei växer i Europa drar de europeiska konkurrenterna ned.

Nokia Siemens Network aviserade redan för två år sedan att man ska minska personalstyrkan med 23 procent, eller 17 000 jobb.

Alcatel-Lucent, som har sitt huvudkontor i Paris, ska minska antalet anställda med 5 500 personer.

Ericsson aviserade i höstas att man ville minska personalstyrkan i Sverige med fem procent, vilket motsvarar 1 550 anställda. När krutröken skingrats stannade neddragningen på 1 399 "positioner", vilket resulterat i uppsägning av 919 anställda.

Vid årsskiftet hade Ericsson 110 000 anställda, varav 17 712 i Sverige.  För tretton år sedan hade Ericsson lika många anställda globalt men då fanns var fjärde i Sverige.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)