JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vinstras för Micronic Mydata
Det gick bra för Micronic Mydata för ett år sedan. Nu går det inte alls bra och än värre ser det ut när årets första kvartalssiffror jämförs med förra årets fina siffror. Omsättning föll med 23 procent och resultatet vände till en rejäl förlust.
Aktiemarknaden har noterat motvinden för Micronic Mydata en längre tid och sänkt aktiekursen från 14,60 kronor för tre veckor sedan till under 13 kronor i går när kvartalsrapporten publicerades.

Det stora raset i försäljning och resultat står Mydatadelen av koncernen för, det vill säga affärsområdet SMT med Mydatas ytmonteringsmaskiner.

Försäljningen första kvartalet minskade med 28 procent jämfört med för ett år sedan och orderingången föll med hela 31 procent.

Resultatet för SMT-verksamheten dök från plus 28,9 miljoner kronor första kvartalet förra året till minus 3,6 miljoner i år räknad på vinst före räntor och skatt.

Dock är lodpastatryckaren MY500 en ljusglimt, men den produkten (jet printing) är trots allt en liten del av hela affärsområdet som inte väntas repa sig förrän mot slutet av året, enligt vd Lars Josefsson.

För att göra ont värre går det också dåligt för den nya kapslingsmaskinen LDI, laser direct imaging, som ska användas vid produktion av komplexa elektronikkapslar som monteras på avancerade kretskort, till exempel processorer och kretsar till mobiltelefoner och surfplattor.

LDI-maskinen är resultatet av ett samarbete med Intel och är baserad på laserritarteknik från Micronic Mydata.

Micronic Mydata har två stora affärsområden:

PG, pattern generators, för laserbaserade mönsterritare för framställning av fotomasker för

SMT, surface-mount technology, för ytmonteringsutrustning, inklusive mjukvara för montering av  elektroniska komponenter på mönsterkort samt applicering av lodpasta på mönsterkort.

SMT-affären är dubbelt så stor som PG-affären. Ytmonteringen omsatte 147,8 miljoner kronor första kvartalet och laserritarna 78,5 miljoner.

Ladda ned kvartalsrapporten här. (Länk)

Läs mer om Micronic Mydata i Elektroniktidningen här. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)