JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson trappar upp kriget mot Samsung
Ericsson och Samsung har legat i fejd med varande sedan i november och beskyllt varandra för patentintrång. Tidigare den här veckan trappade Ericsson upp kriget med anklagelser om  åtta nya patentintrång.
För fyra år sedan var Ericsson, världens största telekomföretag, och Samsung, numera världens näst största chiptillverkare, såta vänner och demonstrerade tillsammans hur nästa generation mobila höghastighetsnät LTE fungerar.

Nu är det fullt krig om patentintrång och uteblivna licensavgifter, rapporterar nyhetssajten Law 360.

I november stämde Ericsson Samsung i en domstol i Texas för att inte ha förnyat licenser på flera Ericssonpatent, så kallade standard-essential patents.

Enligt Ericsson tecknade Samsung licensavtal 2001, förnyade dem 2007 men har sedan velat omförhandla licensavgiften.

Samsung vill bara betala en bråkdel av vad andra licenstagare betalar, hävdar Ericsson.

I mars motstämde Samsung Ericsson för att spolierat två års licensförhandlingar genom att vägra licensiera tolv Samsungpatent men ändå gjort intrång på dem.

Enligt Samsung kräver Ericsson orimliga licensvillkor.

Nu är kriget igång igen, likt en tuppfäktning där ingen vill ge efter.

I måndags anklagade Ericsson Samsung för att ha gjort intrång på åtta Ericssonpatent för användning i mobiltelefoner, tv-apparater, pc-datorer, bluray-spelare, kameror och andra elektroniska konsumentprylar.

- Vi måste visa vår patentstyrka och våra forsknings- och utvecklingsinvesteringar inom de här områdena, säger Ericsson i ett uttalande.

- Det är orättfärdigt av Samsung att dra nytta av våra stora FoU-investeringar utan att betala rimliga licenspengar. Vi ser fram emot att samarbeta med Samsung - men på rättvisa och rimliga villkor, säger Ericsson.

Läs bakgrundsartikeln om patentstriderna mellan Ericsson och Samsung här. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)