JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson vill växa i Sverige

Ericsson vill växa i Sverige

Efter ett decennium av ständiga varsel i Sverige har Ericssons verksamhet i Sverige bantats färdigt. I varje fall blir det inga dramatiska minskningar framöver, snarare kan företaget komma att anställa, säger vd och koncernchefen Hans Vestberg till Dagens Industri.
- Det man kan säga långsiktigt är att vår kompetens inom forskning och utveckling inom trådlös kommunikation finns här i Sverige. Den är så pass viktig, så den kommer självklart vara här långsiktigt, som jag ser det, säger Hans Vestberg till DI.

Det är samma bild som företagets forskningschef Sara Mazur gav när Elektroniktidningen nyligen intervjuade henne (länk).

Så sent som i oktober varslade Ericsson 5 procent av de anställda i Sverige eller 1550 personer. 919 av dessa sades upp och antalet anställda i Sverige ligger nu en bit över 17 000 personer.

Trots ständiga varsel verkar Ericsson vara en populär arbetsgivare. Enligt företaget kom det år 2011 in 12 000 ansökningar till de cirka 500 tjänster som annonserades ut.

Den personalökning Hans Vestberg nu pratar om handlar primärt om ST-Ericsson som har 1800 anställda i Lund. Hur många av dessa som Ericsson kommer att erbjuda anställning när ST-Ericsson snart avvecklas vill han dock inte säga.

Han avfärdar också de som fokuserar på att Sverige har högre arbetskraftskostnader än många andra länder.

- Att vi ligger längst fram, tar patent och har smarta medarbetare är mycket viktigare än att vi får det till låg kostnad, säger Hans Vestberg till DI.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)