JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel släpper nya Silvermont

Intel släpper nya Silvermont

Nu är Intels ny arkitektur, kallad Silvermont, äntligen lanserad. I två år har det varit känt att Intels lågenergiprocessor Atom ska byta arkitektur i år. Igår var det dags.
Redan i maj 2011 berättade Intel om sin kommande arkitektur Silvermont, som ska ersätta företagets Atom-processor som lanserades för fem år sedan.

Men igår var det alltså dags för en första webcast där Intel presenterar den nya arkitekturen (länk – kräver registrering).

Silvermont har en 64-bitars arkitektur och tillverkas i 22 nm-process med tri-gate-transistorer.

Enligt Intel är arkitekturen skalbar upp till åtta kärnor samtidigt som den ger industrins bästa effektivitet per förbrukad watt. Silverstone kan endera ge upp till tre gånger högre prestanda eller  fem gånger lägre energiförbrukning, jämfört med den senaste generationen av Atom, hävdar Intel.

Tanken är att den nya arkitekturen ska användas i en mängd framtida tillämpningar som kräver låg effektförbrukning, från smartmobiler till datacentraler.

Kommande Silvermont-släpp:

• ”Bay Trail” – en fyrkärning systemkrets för bärbara datorer och surfplattor. En version för surfplattor – som dubblerar prestanda jämfört med Intels tidigare surfplattealternativ – ska lanseras under sommarsemestern i år.

• “Avaton” – för mikroservrar och datacenter, där upp till åtta kärnor står på menyn,  samt “Rangeley” som siktar på infrastruktur för kommunikation, exempelvis routrar och switchar kommer att lanseras under årets andra halva.

• “Merrifield” – för smarta telefoner med upp till fyra kärnor ska skeppas till kunder mot slutet av detta år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)