JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu är etikmobilen Fairphone nära målet

Nu är etikmobilen Fairphone nära målet

Det holländska startup-företaget Fairphone behöver 5 000 förhandsbokningar för att sätta igång produktionen av den nya rättvisemärkta Androidmobilen Fairphone. Just nu är man uppe i 4 730 beställda mobiler.
Det började för tre år sedan med en idé om att även mobiltelefoner kunde vara rättvisemärkta och konfliktfria, det vill säga att man betalar anständiga löner och använder mineraler som inte är blodbesudlade från afrikanska gruvor.

De två holländarna Bas van Abel (bilden) och Peter van der Mark fick med sig en grupp likasinnade och startade företaget Fairphone med fem ledstjärnor:

1. Konfliktfria material som guld, tenn, tantal och volfram
2. Bättre löner och bättre arbetsvillkor
3. Hållbar design, bland annat med utbytbart batteri
4. Ett pris som speglar den verkliga kostnaden
5. Återvinningsbar med målet att på sikt bygga telefonen med 100 procent återvunnet material.

Tre år senare är man nära målet. Crowdsourcing-kampanjen går ut om tio dagar. Till dess ska man ha sålt 5 000 Fairtrademobiler för 325 euro styck för att sätta igång produktionen.

Just nu, den 4 juni klockan 10.20 är 94 procent av målet nått. Vid åttatiden på tisdagsmorgonen hade man 4 706 betalda förbokningar, två timmar senare ytterligare 24 bokningar.

I augusti räknar man med att kunna börja tillverka hos sin kinesiska partner A´Hong, en mobiltillverkare som har fabriker i Shenzhen och Chongqing och i oktober kan de första telefonerna levereras.

Operativsystemet är Android 4.2 Jelly Bean med en gränssnitt som tagits fram av mobildesignerföretaget Kwame.

Inkråmet består av Mediateks fyrkärniga processor MTK 6589 på 1,2 GHz och minneskretsar på 16 GB internminne och 1 GB arbetsminne. Plats finns för microSD-kort.

Skärmen är på 4,3 tum med Dragontrail-glas. Kameran är på 8 Mpixel och det löstagbara batterier är på 2000 mAh.

Vikten är 165 gram och SAR-värdet 0,318 W/Kg.

Just nu är det Android 4.2 som gäller men det talas redan nu om att man så småningom också kan få Fairphone med Firefox OS.

Se företagets bilder på mobilen, människorna och fabriken. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)