JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En miljon kodförändringar i Android
Sedan Google lanserade operativsystemet Android 2007 har det gjorts nästan en miljon kodförändringar. Det konstaterar Lundaforskaren Alma Orucevic-Alagic, som utvecklar en mjukvara som kan avslöja vem som ändrat i programvaran.
Alma Orucevic-Alagic är doktorand i datavetenskap vid Lunds tekniska högskola och har lagt fram en licentiatavhandling om öppen källkod i allmänhet och Android i synnerhet.

Hon är i färd med att utveckla en öppen och kostnadsfri mjukvara som ger programmerare och användare möjlighet att ta reda på vem som ändrat mest och minst i programvaran och hur beroendeförhållandena mellan olika aktörer ser ut.

För att utveckla och testa sin idé har hon analyserat vem som vidareutvecklat ett av världens största operativsystem, Android. Hon har tankat hem knappt en miljon kodförändringar och identifierat upphovspersonerna bakom.

– Hela 60 procent av förändringarna är gjorda av Google. Det är ingen större överraskning. Google vill ju säkerställa att Android utvecklas i sådan riktning så att det passar deras tjänster, till exempel Google Ads, Search Engine och Google Play Store, säger Alma Orucevic-Alagic i ett ett pressmeddelande på onsdagen.

Hon konstaterar också att Android genererat 150 avknoppade open source-projekt men att många företag tar fram applikationer med "stängd" källkod.

Öppen källkod är kanske inte så öppen som man tror, menar hon. Till exempel har både Samsung och Sony tagit fram egna, unika tjänster trots att deras mobiltelefoner utgår från den öppna Androidplattformen.

Licentiatavhandlingen kan laddas ned här. På sidan 123 finns fördelningen av aktörer som påverkat Android.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)