JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Thinfilm bygger ut i Linköping

Thinfilm bygger ut i Linköping

UPPDATERAD - Vi bygger nu upp en produktionslina för tryckt elektronik i Linköping. Det sker i två steg, först en mindre arkmaskin och senare i höst en 13 meter lång rulle-till-rulle-maskin, säger Thinfilms teknikchef Christer Karlsson till Elektroniktidningen.
I dag trycker Thinfilm sina plastminnen hos företaget Inktec i Sydkorea. Man använder Inktecs silverbaserade "bläck" för att skapa elektroder och Thinfilms ferroelektriska polymerer för att skapa minnesceller.

Men när den nya produktionsutrustningen i Linköping är på plats någon gång under fjärde kvartalet i år ska Thinfilm även kunna trycka transistorer på plastfilm för att kunna samman minnen och sensorer.

- Den nya maskinen i Linköping blir vassare än den i Sydkorea, säger Christer Karlsson.

Med den nya utrustningen kommer Thinfilm att ha kapacitet att trycka 50 miljoner elektroniska etiketter årligen.

Thinfilm Electronics startade i Linköping i mitten av 1990-talet som en avknoppning från professor Olle Inganäs forskning om att tillverka elektronik enbart med tryckteknik på tunn plastfilm.

Thinfilms teknik blev mycket uppmärksammad och 1999 gick ett av världens största riskkapitalbolag, Intel Capital, in med pengar för att utveckla Thinfilms plastminnen och kombinera dem med styrelektronik i vanliga kiselkretsar.

Men den produktionssatsningen misslyckades och lades ned i mitten på 2000-talet.

Istället återgick Thinfilm till sin ursprungliga idé om massproduktion av minnen tryckt på tunn plastfilm för användning som "smarta etiketter" för märkning av varor av olika slag.

- Vi genomgick en fas i vår utveckling tillsammans med Intel. Sedan 2006-2007 är vi inne i en ny fas och är nu i full gång med vår tryckta elektronik, säger Christer Karlsson till Elektroniktidningen per telefon från München där han befinner sig på konferens.

I dag ägs Thinfilm Electronics i stor utsträckning av norskt kapital. Bolaget är registrerat och har huvudkontoret i Norge, men utvecklingsavdelningen är fortfarande kvar i Linköping.

Thinfilm har tre produktområden- memory labels, sensor labels och display labels.

Memory labels innehåller inga transistorer utan behöver en läsare för att läsa av informationen, men tillsammans med sensorer och displayer blir det en annan sak.

- Tryckta minnen är den produkt som vi har framme i dag och säljer. Sedan håller vi på att utveckla systemprodukter där vi integrerar minnena med sensorer och displayer. Före jul demonstrerade vi en sådan systemprodukt med minne, temperatursensor och display. Demon visade att en temperaturtröskel passerats, säger Christer Karlsson.

Thinfilm har i dagsläget fyra betalande kunder på memory labels, två namngivna (Hasbro och Bemis) och två icke namngivna.

Den senaste affären är med ett globalt företag för konsumentprodukter som ska använda företagets varumärkesskyddade produkt Thinfilm Memory för att märka kläder och andra produkter. Thinfilm Memory förses med en elektronisk signatur som visar att ett plagg är original och inte plagiat.

Han säger att han kan förstå att det finns en viss otålighet hos media och andra som följer Thinfilm över att det går så långsamt.

- Men ny teknik och nya material tar lång tid att utveckla. Oled är också en organisk elektronikkomponent, som våra minnen, och det har tagit åtminstone femton år att komma fram med kommersiella Oled-produkter, säger Christer Karlsson.

Läs mer om Thinfilms teknik här. (Länk)

Thinfilm var nominerad till utmärkelsen Årets Nanoföretag tillsammans med Nanologica, Solvoltaics och Graphensic. Men när tävlingen avgjordes den 15 maj var det Nanologica som drog det längsta strået.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)