JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 27 miljoner till forskning om inbyggda system
Bättre metoder för test av mjukvara i inbyggda system kan sänka utvecklingskostnaderna och öka produktkvaliteten i svenska industriföretag. Det är bakgrunden till att KK-stiftelsen satsar 27 miljoner kronor på en ny forskningsmiljö vid Mälardalens högskola, Blekinge tekniska högskola, Högskolan i Skövde, Karlstad universitet och forskningsinstitutet SICS.
– Datormjukvara utgör en allt större andel av det vi levererar till våra kunder. För att marknadens förtroende för Bombardier ska vara på högsta nivå måste den datormjukvara vi levererar i våra produkter till våra kunder vara av hög kvalitet. Kvalificerad testning av våra mjukvaruintensiva system säkrar den höga kvalitetsnivån. Att akademierna nu tar initiativ till att vidareutveckla kunskapen om kvalificerad testning av inbyggda system hälsar vi med glädje och tillfredsställelse, eftersom den är av största strategiska vikt för oss, säger Bombardier Swedens vd Klas Wåhlberg i ett pressmeddelande.

Den nya forskningsmiljön har döpts till TOCSYC - Testning av kritiska egenskaper i komplexa system. Satsningen involverar tretton personer varav fyra seniora forskare från MDH.

– Det övergripande målet är att möjliggöra och stödja kostnadseffektiv testning i inbyggda system. Testning av inbyggda system kan tyckas vara en liten detalj men för företagen är testningen av stor vikt, eftersom de inbyggda systemen är avgörande för produktens prestation. Då vi är fem framstående parter inom mjukvarutestning i forskningsmiljön TOCSYC, har resultaten av forskningen goda möjligheter att få stor akademisk och industriell betydelse, säger professor Paul Pettersson på MDH som leder TOSYC.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)