JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Den sladdlösa bordslampan

Trådlös laddning är ett hett område där det formerats olika grupper kring olika tekniker. Nu lanserar det tyska forskningsinstitutet Fraunhofer ytterligare en variant där man kan placera föremålet som ska ta emot energin var som helst på ett bord.
För att demonstrera tekniken har forskarna tagit fram en bordslampa som får strömmen via ett magnetfält som alstras av spolar som placerats under bordet. Spolarna har bakats in i ett mönsterkort som är lika stort som bordet.

Lampan kan ställas var som helst på bordet eftersom det finns ett stort antal spolar på undersidan. För att alla spolar inte ska behöva vara påslagna hela tiden känner systemet av var lampan är placerad och endast den spole som är under lampan aktiveras. Aktiveringen styrs av två funktioner, dels genom att spolarna på undersidan av bordet kan känna av att det finns en mottagarspole på ovansidan och dels genom att spolarna kan kommunicera med objektet på bordet, och till exempel ta reda på om det är berättigat till energi och i så fall hur mycket.

Tekniken kalla SUPA, Smart Universal Power Antenna.

Fraunhofer har utvecklat den tillsammans med fyra icke namngiva medelstora företag och räknar med att den sladdlösa lampan ska bli kommersiellt tillgänglig under slutet av 2014.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)