JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ubuntu och Pebble sätter rekord för crowd sourcing

Ubuntu och Pebble sätter rekord för crowd sourcing

Det brittiska mjukvaruföretaget Ubuntus egen mobiltelefon Ubuntu Edge har slagit alla tiders finansieringsrekord på Indiegogo. Och på Kickstarter sätter smartklockan Pebble nytt rekord.
Crowd sourcing, eller gräsrotsfinansiering som det ibland kallas på svenska, har varit ett sätt för nya elektronikprojekt att komma igång.

På crowd sourcing-sajter som Indiegogo och Kickstarter skaffar sig projekten det nödvändiga startkapitalet genom att erbjuda förhandsbeställningar i olika prisnivåer och exklusivitet.

Men hittills har det handlat om modesta summor – fram till nu när det Londonbaserade mjukvaruföretaget Canonical satt som mål att ta in 32 miljoner dollar på en månad för att finansiera tillverkningen av en helt ny smartphone i premiumklass med sitt eget operativsystem Ubuntu OS.

Projektet Ubuntu Edge har väckt uppmärksamhet dels genom den stora summan, dels genom att Canonical satsar på att utveckla och tillverka egen hårdvara.

Men med bara några dagar kvar till deadline har Ubuntu Edge bara dragit in en tredjedel av det uppsatta beloppet, trots att mer än 22 000 bidragsgivare från 63 länder satsat på projektet.

Men trots detta är drygt 11 miljoner dollar, som Ubuntu Edge hittills dragit in, rekord i sammanhanget. (Läs mer om Ubuntu Edge på Elektroniktidningen här.)

Samma stora belopp har smartklockan Pebble dragit in på crowd sourcing-sajten Kickstarter.

Teamet bakom Pebble satte stopp för kampanjen i torsdag efter att ha tagit in förbeställning på 85 000 klockor och dragit in drygt 10 miljoner dollar från 66 550 beställare.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)