JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Zink och tenn kan ge billigare solceller
Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet får 17 miljoner kronor från Energimyndigheten för att utveckla billigare tunnfilmssolceller – både i etablerade och alternativa material.
Idag är kiselsolceller vanligast, men de är relativt dyra då de innehåller förhållandevis mycket aktivt material. Tunnfilmssolceller – med mycket tunna skikt aktivt material – är billigare. 

Tunnfilmssolceller av typen CIGS är vanligast. De består av koppar, indium, gallium och selen.

– Koppar är vanligt och kan fortsätta användas, men indium och gallium är relativt ovanliga metaller och det finns därför anledning att titta på alternativ till dessa, säger Sara Bargi på Energimyndigheten.

Nu lägger Energimyndigheten 17 miljoner kronor på forskning kring etablerade CIGS-material, men också alternativa CZTS-material. I CZTS  ersätts indium och gallium av metallerna zink och tenn.

Även andra materialkombinationer kan vara av intresse att utforska, påpekar myndigheten.

– Vårt mål med solcellsforskningen är att tunnfilmssolceller ska vara så billiga så att de ger konkurrenskraftig elproduktion i Sverige. Det kan bara ske genom en kombination av hög verkningsgrad, bra långtidsstabilitet och billig tillverkning, säger Marika Edoff, professor vid Ångströmlaboratoriet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)