JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hackad telefon bryter mobiltrafik
En hackad GSM-telefon kan hindra andra telefoners sms och samtal inom samma basstationsområde från att komma fram. Tyska forskare demonstrerar en ny teknik att störa mobilnäten.
Basstationen frågar om det möjligen finns en telefon med ett visst nummer i närheten? En hackad telefon svarar snabbt ”det är jag!”, innan den rätta telefonen hunnit reagera, och saboterar försöket att upprätta kontakt.

Metoden har tagits fram av forskare på tekniska universitetet i Berlin. De har ändrat protokollprogramvaran i några Motorolamobiler som använder basbandsprocessorn Calypso.

Forskarna bedömer att elva modifierade telefoner skulle kunna blockera trafiken till samtliga telefoner som tillhör en given grupp av basstationer (location area) i Tyska operatören E-Plus GSM-nät.

– Ett exempel på ett verkligt problem som kan uppstå är att exempelvis mobilanslutna larm inte längre kan få kontakt med larmcentralen. Att villalarm ansluts via GPRS eller 3G blir allt mer vanligt, kommenterar säkerhetsexperten Joachim Strömbergson, som bloggat om den här typen av attacker.

Forskarnas hack avlyssnar inte samtalen eller sms:en, utan bryter dem bara. Forskarna har dessutom bara testat att sabotera sina egna telefoners trafik.

För några år sedan blev basbandsprogramvaran för Vitelcoms telefon TSM30 offentlig genom en läcka. Forskarna säger sig via den läckan ha tagit ut hur protokollen fungerar, för att sedan kunna manipulera dem.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)