JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Broadcom köper Nokias modemkretsar
Dagen efter att Microsoft köpt Nokias mobiltelefondel står det klart att Broadcom tar över modemkretsarna. Företaget köper den verksamhet som Renesas förvärvade av Nokia i december 2010. Så sent som i somras bestämde sig Renesas för att lägga ned verksamheten så dagens affär lär rädda en hel del finska teknikjobb.
Renesas har visserligen en del intressanta produkter, som ett kombinerat LTE/3G-modem, men företaget har trots det inte mer än cirka 1 procent av marknaden för LTE-modem. Qualcomm är överlägsen etta med cirka 86 procent, medan Samsung har 9 procent, enligt analytikern Will Strauss.

Renesas har uppenbarligen haft svårt att få verksamheten lönsam och inte heller hittat någon köpare så i slutet av juni kom beskedet om nedläggning. Företaget har 566 utvecklare i Oulu (Uleåborg). I Salo, Helsingfors och Tampere finns  94, 82 respektive 66 anställda. Hur många av dessa som får jobb hos Broadcom är inte klart.

Broadcom annonserade så sent som i februari att företaget håller på att utveckla ett LTE-modem som ska börja tillverkas nästa år. LTE är än så länge en mycket liten del av mobilmarknaden, det levererades inte mer än 47 miljoner LTE-modem i fjol vilket kan jämföras med hela modemmarknaden som uppgick till 1 500 miljoner enheter.

Men övergången till LTE går snabbt och öppnar möjligheter för nya aktörer. Även Intel har pratat om att satsa på området och företaget köpte nyligen Fujitsus rf-center i Arizona.

Broadcom betalar 164 miljoner dollar för verksamheten inklusive ett dotterbolag i Indien.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)