JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Framtidens 60-Wattare är tvådimensionell

Framtidens 60-Wattare är tvådimensionell

En lydiodsbaserad glödlampsersättare som ger 800 lumen trots att den inte kostar mer än tio dollar. Det är löftet från det amerikanska uppstartsföretaget NliteN, vars produkt siktar på att ersätta glödlampor på 60 W.
Lysdiodsbaserade glödlampsersättare har haft det svårt att få något större genomslag. De är helt enkelt för dyra i inköp för att ersätta glödlamporna annat än i specialtillämpningar och för dekorationsbelysning. Behöver man motsvarande 60 W eller mer är det lågenergilampor som gäller.

Det här vill NliteN ändra på med vad som ser ut som en tvådimensionell LED-lampa men som ska ge samma ljusbild som den klassiska glödlampan.

Designen på den nya LED-lampan skiljer sig radikalt från konkurrenterna. Lampan består i princip av ett kretskort och lite plast. Kretskortet har samma form som siluetten av en glödlampa. De ytmonterade lysdioderna sitter på motsvarande ställe där glödtråden brukade vara och elektroniken finns i sockeln. Där finns också lampans gängor som i själva verket är kanterna på det förhållandevis tjocka kretskortet. Kanterna är kopparbelagda och ger kontakt med lamphållaren.

NliteN har startat en kampanj på Indiegogo för att ta in 250 000 dollar, pengar som ska användas för att få igång produktionen (länk).

Priset landar på tio dollar till att börja med men förväntas sjunka till sex dollar år 2015.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)