JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Slut på Ericssons amerikanska 3G-bråk

Slut på Ericssons amerikanska 3G-bråk

Ericsson köper det amerikanska mobilteknikföretaget Airvana och tar därmed udden av den mer än ett år långa patentstriden om rätten till den amerikanska bredbandstekniken EVDO.
Airvana stämde förra året Ericsson för att ha stulit affärshemligheter om den amerikanska 3,5G-tekniken EVDO, som ger turbo åt den amerikanska 3G-standarden Cdma2000 med datöverföringshastighet på 2,4 megabit per sekund.

I Europa motsvaras EVDO av dataöverföringstekniken HSPA.

Airvana startades för drygt tio år sedan av avhoppare från Motorola. Företaget har varit med om utvecklingen av trådlöst internet i USA och hade tidigare ett avtal med det kanadensiska mobilnätsföretaget Nortel.

När Nortel gick i konkurs 2009 tog Ericsson över delar av Nortel, inklusive kontraktet med Airvana, som bland annat tillverkar mjukvara och EVDO-kretsar för mobiltelefoner och instickskort i bärbara datorer.

Enligt det kontraktet får inga produkter som utvecklats av Airvana säljas utan att Airvana får ersättning.

När Ericsson förra året lanserade egna EVDO-produkter stämde Airvana Ericsson på motsvarande drygt 2 miljarder kronor. Stämningen lämnades in till Supreme Court i New York i februari 2012.

Nu tar Ericsson udden av stämningen genom att förvärva Airvanas EVDO-verksamhet och ta över närmare 40 EVDO-specialister från Airvana, som har sitt högkvartel i Massachusetts på den amerikanska ostkusten.

Ericsson och Airvana ska gemensamt begära att stämningen åtekallas.

Airvana ska nu koncentrera sig på sin verksamhet med mindre basstationer för förstärkning av mobiltäckningen inomhus.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)