JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Även Samsungs åttkärna är ”äkta”
Mediatek är inte längre ensamt om att göra anspråk på den teknik företaget stolt kallat True Octa – en åttakärnig processor som kan köra alla åtta kärnorna parallellt snarare än att växla mellan två grupper om fyra kärnor. För nu meddelar Samsung att dess mobilprocessor Exynos 5 Octa snart kommer att klara samma trick.
Samsungs processorfamilj Exonys 5 är byggd enligt Arms teknik Big Little som innebär att man blandar stora snabba och små snåla kärnor av samma arkitektur. Idag dirigeras aktiviteten i Exynos 5 – som sitter i Samsung Galaxy S4 – enligt den metod som kallas Cluster Migration vilket betyder att de fyra snabba och de fyra strömsnåla kärnorna turas om att vara vakna, med en snabb överlämning av stafettpinnen mellan sömnperioderna.

Nyheten nu är att Samsung anser sig moget att också kunna köra dessa åtta kärnor enligt modellen Multiprocessing (MP) vilket innebär att alla kärnor är vakna samtidigt och fördelar processer dynamiskt mellan sig. Detta är den mjukvarumässigt svårare lösningen, och det är därför den låtit vänta på sig.

Exonys 5 finns i två åttkärniga versioner – 5410 och 5420 – båda med fyra Cortex A7- och fyra Cortex A15-kärnor. Eftersom skillnaden enbart sägs ligga i mjukvara är det teoretiskt möjligt att den 5410 som redan sitter i Samsung Galaxy S4 kan uppgraderas till MP i efterhand.

Konkurrenten Mediatek var först att annonsera det som företaget kallar ”True Octa”, men har varit sparsmakad med detaljer om sina åttkärna. Den enklaste gissningen är att också den använder A7- och A15-kärnor enligt Arms Big Little MP-modell, eftersom Mediateks fyrkärna MT8135 gör det.

En annan konkurrent – Qualcomm – har sagt att det är ”korkat” att sätta åtta kärnor i en mobilprocessor, och har därmed gissningsvis inga åttkärnor i röret.

Modellen MP beskrevs av Arm när företaget lanserade Big Little för två år sedan (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)