JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Designspark får 3D-cad för mekanik
Komponentdistributören RS Components adderar ett verktyg för mekaniska konstruktion i tre dimensioner till sitt välkända Designsparkkoncept. Från måndag i nästa vecka kan du ladda ner verktyget Designspark Mechanical.
Nu får kretskortsverktyget Designspark PCB, som kan laddas ner kostnadsfritt på komponentdistributören RS Components sociala ingenjörsforum och som idag används av över 280 000 ingenjörer världen över, sällskap av motsvarande verktyg för mekaniska konstruktioner i 3D.

Det nya verktyget, döpt till Designspark Mechanical, har utvecklats i samarbete med amerikanska Spaceclaim, om utvecklar 3D-modeleringsprogram för ingenjörer.

Tanken är att det nya verktyget ska användas tidigt i konstruktionscykeln, i prototypstadiet, för att skapa snygga och funktionella höljen till elektronikkonstruktioner och därmed undvika tidskrävande omkonstruktioner som annars är vanligt vid produktutveckling.

– När vi frågat våra kunder om de använder 3D-cad-verktyg för sin mekaniska konstruktion svarar 95 procent nej. De verktyg som finns idag är helt enkelt för dyra och krångliga att använda. Det vill vi nu ändra på, säger M Keenan på RS Components.

Verktyget har över 38 000 3D-modeller att börja jobba med – allt för att det ska gå snabbt att ta fram en konstruktion. RS samarbetar även 3D-bolaget Traceparts, som erbjuder miljoner modeller i rätt format från den webbaserade cad-portalen tracepartsonline.net.

Designspark Mechanical använder så kallad direktmodellering, som skiljer sig från traditionella funktionsbaserade och parametriska 3D-cad-program. Verktyget använder enkla funktioner som gör att man snabbt kan redigering i realtid och får omedelbar återkoppling.

– Verktyget gör det möjligt för ingenjörer och andra att skapa geometri och enkelt utforska idéer och produktkoncept i 3D. Man kan skapa allt snabbt och enkelt med hjälp av de grundläggande funktionerna dra, flytta, fyll och kombinera i kombination med snabbkommandon från Windows som klippa, klistra, ångra och gör om, säger M Keenan.

Verktyget kan importera och exportera 3D-konstruktioner i standardfilformatet STL.

DesignSpark Mechanical kommer att finnas tillgängligt för gratis nedladdning från och med måndag, den 16 september (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)