JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Regeringen satsar på IT och energi
I budgetpropositionen för 2014 som regeringen presenterade idag finns inte bara ett femte jobbskatteavdrag. Sänkt skatt för egenproducerad förnybar el, mer riskkapital till förnybar energi och ett bättre utnyttjande av den statligt ägda infrastrukturen för bredband är områden som regeringen vill satsa på.
– En av vår tids viktigaste frågor är att ställa om till ett hållbart samhälle. Därför är det bra att vi i budgeten för 2014 kan göra nya viktiga insatser på att bygga ut förnybar och klimatsmart energi och använda energin mer effektivt, bland annat genom sänkt skatt på egenproducerad förnybar el, en ny grön investeringsfond, fortsatt skattebefrielse på höginblandade förnybara drivmedel som E85 och biogas, ökad låginblandning av förnybart i bensin och diesel och fortsatt goda förmånsvillkor för de bästa miljöbilarna, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt i ett pressmeddelande.

För att öka andelen småskalig sol- och vindel så vill regeringen införa en skattereduktion för bland annat enskilda fastighetsägare.

Sedan tidigare är det känt att regeringen vill ska en ny fond som ska investera i miljöteknikbolag (länk). Fonden får cirka 175 miljoner kronor vardera från Almi företagspartner och Energimyndigheten. Till det kommer medel från EU:s regionalfond, givet EU-kommissionens beslut, vilket innebär att den gröna investeringsfonden sammanlagt kommer att omfatta cirka 700 miljoner kronor.

Regeringen kommer också att tillsätta en utredning för att se över hur statens samlade it-infrastruktur kan utnyttjas effektivare.Det gäller bland annat optofiber och kanalisation som Trafikverket, Svenska Kraftnät, Teracom och Vattenfall äger.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)