JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tesla S vinnare i elbilslandet Norge

Tesla S vinnare i elbilslandet Norge

UPPDATERAD Inget annat land har så stor andel laddbara elbilar som Norge. Och nu börjar nya Tesla S levereras ut till de norska kunderna vilket gör Tesla S till största elbil i september.
Norge har en osannolikt hög andel rena elbilar efter en rekordförsäljning i augusti med 955 nyregistreringar. Till det kommer ett mindre antal plug-in-hybrider.

I slutet av augusti fanns det 14 462 laddbara fordon på de norska vägarna vilket ger en andel av den totala fordonsparken på 6,3 procent. Det är dubbelt så mycket som för ett år sedan.

Klart störst är den rena elbilen Nissan Leaf, som har mer än 60 procent av elbilsmarknaden i Norge.

Men i september började Tesla Motors leverera ut sin nya Tesla S till de norska kunder som gjort förbeställningar och Teslas andel av nyregistreringarna sköt i höjden.

Under första halvan av september hade Nissan Leaf och Tesla S tillsammans 9 procent av alla nyregistreringar i Norge.

I Sverige är marknadsandelen för laddbara fordon ganska liten räknat på det totala beståndet. I mitten av september fanns det bara 2 684 laddbara fordon i trafik i Sverige, varav hälften rena batterifordon och hälften laddhybrider.

Men tittar man enbart på månadsstatistiken ser det bättre ut för elbilarna i Sverige. Enligt organisationen Bil Sweden var laddelbilarnas andel av nyförsäljningen i Sverige under under sju månader i år 0,55 procent.

Efter Norge är Nederländerna det största europeiska elbilslandet med 3,2 procent marknadsandel. Till skillnad från Norge är Nederländerna ett plug-in-hybrid-land där Chevrolet Volt är populärast just nu.

Danmark, som har en väl utbyggd infrastruktur för elbilsladdning och ganska generösa elbilssubventioner, har överraskande låg andel elbilar av den totala fordonsflottan – bara 0,4 procent.

Frankrike ligger på 0,5 procent elbilsandel med Renaults nya Zoe som ledande elbil.

I Storbritannien och Tyskland är elbilarnas marknadsandel så låg som 0,14 procent respektive 0,19 procent.

USA ligger bra till i den här jämförelsen med 0,76 procent laddbara elfordon. Här är Nissan Leaf och Tesla Model S helt dominerande.

Tar man enbart Kalifornien är andelen elfordon 1,8 procent.

Källor: Gronnbil.no, Power Circle, Laddaelbilen.nu, Elbilsstatistik i Sverige samt Omvärldsanalys av energieffektiva vägfordon.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)