JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Det går att spionera via mobilens accelerometer
Decoding Vibrations From Nearby Keyboards With Mobile Phone AccelerometersEn smarttelefon placerad på samma bord som ett tangentbord, kan känna vad som skrivs på tangentbordet. Säkerhetsforskare beskriver en ny billig avlyssningsmetod.
Är du hemlig agent så har du sedan länge lärt dig att inaktivera mikrofon och kamera på mobilen för att inte bli avlyssnad.

Men det går inte att stänga av accelerometern i dagens mobiloperativsystem, påpekar forskarna. Och så visar de att det är möjligt att spionera även via denna förhållandevis klena typ av sensor, med en samplingsfrekvens på bara 100 Hz.

Tanklöst placerar den hemliga agenten mobilen på en bordsskiva av trä några decimeter från datorn, och det räcker för att det ska gå att spela in och senare detektera vad som skrevs på tangentbordet.

Det finns tusen och ett sätt att läsa av och tolka tangentnedtryckningar – metoder fanns redan på 40-talet. Tekniken används inte bara för spioneri. Ett exempel är svenska Behaviosec som använder rytmen i tangentnedtryckningarna som en fingeravtryck för att upptäcka inkräktare.

Men metoden att använda en mobilaccelerometer för att logga tangentnedtryckningarna är billig och hittills ouppmärksammad, enligt forskarna.

Tekniken ligger precis inom det möjligas gräns – försöket misslyckas med en iPhone 3GS, men på en iPhone 4S med bättre accelerometer går det bra.

Forskarna tränar spionalgoritmen genom att notera accelerometrarnas utslag för olika tangenter. Utslagen spelas in över tid så att även kombinationer av nedtryckningar kan analyseras. Analysen sker i ett artificiellt neuronnät, som är bra på hitta mönster av detta slag.

Dessutom får algoritmen ytterligare hjälp av en ordlista som hjälper till att utesluta tolkningar. Specialkonstruerade ordlistor för den person man vill avlyssna ger ännu bättre resultat. Och till sist kan en människas tolkningar göra de sista justeringarna.

Forskarna har fortfarande många detaljer kvar att finslipa i tekniken. Skribenten får exempelvis inte vara för snabb och mobiltelefonen måste ligga orienterad på samma sätt under träning och avlyssning.

Källor:
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)