JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KTH gör elektronik för Venus

KTH gör elektronik för Venus

KTH-professorn Mikael Östling har fått ett anslag på nära 23 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Han och några forskarkollegor ska ta fram elektroniken till ett instrument som ska användas på planeten Venus, där temperatur når upp till 460°C.
Projektet som nu får pengar ska utmynna i en prototyp om fem år. Prototypen ska innehålla all den elektronik som behövs för att kunna göra en studie av Venus yta, under en längre tid.

Förhoppningen är att projektet – döpt till Working on Venus – ska bidra till ytterligare kunskap om Venus vars extrema klimat med ständiga jordbävningar, en enorm hetta, olika gaser samt strålning hittills gjort det svårt att samla in data om planeten.

– Vi kommer även att undersöka möjligheten att skicka med vår elektronik på någon annans uppskjutning till Venus. Vår elektronik har inte så stor vikt och volym och kräver heller inte kylare. Därför går den att skicka med, säger Mikael Östling, professor och avdelningschef för elektroniska komponenter och kretsar vid KTH i ett pressmeddelande

På sikt kan man även tänka sig att den elektronik som utvecklas inom projektet kan hitta nischtillämpningar på jorden, exempelvis för övervakning av kärnkraftverk, styrning av motorer och olika typer av geologiska tillämpningar.

Förutom Mikael Östling ingår de tre KTH-professorerna Ana Rusu, Frank Niklaus och Carl-Mikael Zetterling samt Christer Fuglesang, adjungerad professor och astronauten vid KTH, i forskarteamet som nu beviljats anslag.

The European Space Agency (ESA) samt den svensk rymdindustri är knutna till projektet via Christer Fuglesang. Även Linköpings universitet medverkar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)