JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Batteriladdare som varnar för virus

Batteriladdare som varnar för virus

Snart är mobiltelefonerna utsatta för lika mycket virus och trojaner som datorerna. Det öppnar för nya företag som utvecklar motmedel, bland annat en separat batteriladdare som effektivt skannar av mobilen och varnar för virus.
Det finns redan säkerhetsappar som ska varna för virus och trojaner som försöker ta sig in i mobilens innersta. Företag som Lookout Mobile och Trust Go säljer sådana appar.

Men inte ens de ger ett helsäkert skydd. Ett virus eller en trojan kan programmeras så att säkerhetsappen invaggas i tron att allt är ok.

Tidningen MIT Technology Review lyfter på sin webb fram ett helt nytt sätt att lösa säkerhetsfrågan – en separat hårdvara i form av en mobilladdare som också söker igenom mobilen och slår larm om den hittat farlig kod i mobilen. (Länk till artikeln)

På bara två minuter har Skorpion skannat igenom mobilen och inom sex minuter har den också gått igenom operativsystemet.

Företaget som utvecklat laddaren heter Kaprica Security och laddaren går under namnet Skorpion. Den kommer att säljas av Belkin och kosta 65 dollar plus 3-4 dollar i månadsavgift.

Kruxet för Kaprica Security är att det krävs ett visst samarbete med mobiltillverkarna för att få Skorpionladdaren att fungera och här är företaget ännu inte framme.

I varje fall inte så långt att man i dag kan säga vilka smartmobiler som kommer att fungera med Skorpion/Belkin-laddaren, men man siktar på både Android- och Windowsmobiler.

Enligt antivirusföretaget McAfee registrerades lika mycket farlig kod designad för smarta mobiler under första halvåret i år som under hela förra året. Enbart under andra kvartalet identifierade McAfee 17 000 sådana program, mest så kallade bakdörrs-trojaner, som stjäl användarinformation från mobilen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)